Je kunt je leven op zeer veel verschillende manieren invullen en vormgeven. Daarin kun jij je eigen keuzes maken en de vrijheid die je daarin hebt, wordt steeds groter. Door alle mogelijkheden die je hebt, maar ook omdat iedereen wat vindt van de keuzes die jij maakt, is dat niet altijd gemakkelijk. Dan is het voor jou van belang om helder te hebben en te houden wat jij wilt en kunt. Dit is een doorlopend proces in het leven, waar jij bewust of onbewust mee omgaat en jouw keuzes in maakt. Soms heb je niet helder welke kant je op wilt of welke keuze je moet maken. Dan kijk je om je heen en vraag je je bijvoorbeeld af wat een ander doet: “wat zou mijn vriendin gaan doen, wat doet mijn collega, wat doen mijn ouders? O, diegene weet precies wat ze wil, dat zal vast het juiste zijn, laat ik daarvoor kiezen!”

Als je je hierdoor laat leiden en niet voor iets kiest wat bij jou past, kom je vrijwel altijd in de problemen. Problemen in de zin van dat je je afvraagt waarom je geen zin hebt of dat je je meer en meer onzeker voelt, of onder druk gezet en je niet begrijpt waar je mee bezig bent. Je kan daar knap druk mee zijn en veel energie op verliezen.

In het verleden was het een stuk gemakkelijker. We lieten ons toen meer leiden door bijvoorbeeld de kerk of andere autoriteiten als de leraar, de dominee, de werkgever en/of je ouders. Wat zij zeiden was goed voor je en zo niet, dan kon je je ertegen afzetten. Tijden zijn veranderd en we zijn als mens/persoon verder ontwikkeld. Op diverse vlakken is ons inzicht in het leven toegenomen. Er wordt minder voor je bepaald, je mag meer zelf bepalen. Dat is een mooie ontwikkeling, maar soms ook erg ingewikkeld. Hiermee goed omgaan, vraagt wat mij betreft om bewustzijn. Maar waarom om meer bewustzijn? Omdat je dan aantrekt wat echt bij jou past. En wat bij je past geeft meer voldoening, plezier en rust! Een aangenamer leven waarin jij meer betekenis en zingeving voor jouzelf ervaart. 

Een voorbeeld: Je hebt de idee dat jij niet weet te kiezen welke richting in werk jij op wilt. Je hebt eigenlijk nog nooit geweten wat echt bij je past. Deze gedachte is voor jou ‘waar’ en je gaat je er ook naar gedragen. Omdat jij niet weet wat bij jou past, laat jij je leiden of beïnvloeden door een vriend of vriendin die wel helder heeft wat bij hem/haar past. Jij maakt eenzelfde keuze en start met de opleiding die de ander gekozen heeft. En je ziet wel wat het je gaat brengen. En toen kreeg je een gevoel van onbehagen en/of onrust, waarbij je niet direct weet of wist waar dat vandaan kwam ….

Weet dat elke keuze een gevolg heeft. En wees je bewust van het gevolg van jouw keuze. Wat doet het met je? Waar word jij blij van? Wanneer je een keuze gemaakt hebt die niet bij je past, kan je gaan ervaren dat je niet happy bent en dat dat wel eens kan liggen aan de keuze die jij gemaakt hebt. Omdat jij wellicht nog steeds denkt dat jij niet weet wat bij je past of dat het niet ligt aan de keuze die je gemaakt hebt, blijft je gevoel van onbehagen of onrust bestaan …

Je kan ook stil staan bij jouw ervaring en je afvragen wat deze ervaring jou nu vertelt. Ben je wel echt het juiste pad ingeslagen? Waar word je nu echt blij van? Dit puur vanuit jouzelf in je eentje helder krijgen, is niet gemakkelijk. Je hebt een ander nodig die je spiegelt en leert weer inzicht te krijgen in jouzelf en in jouw keuzes en wat dit met je doet. Van groot belang is dat de ander dit op zuivere wijze kan doen. Zonder oordeel en zonder projectie van zichzelf of wat de samenleving ervan vindt. Puur jou laten zijn en ervaren, om zo weer op de juiste weg te komen die jou past! Dat brengt rust, balans en zin in het leven.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.